Tips voor het gebruik van uw aircosysteem

Om u optimaal te laten genieten van frisse lucht in uw auto, zorgt Den Hartog Autoservice er graag voor dat uw airconditioning in topconditie is. Dat is zeker geen overbodige luxe uit oogpunt van hygiëne, kostenbesparing, werking en veiligheid.

Graag geven wij u tips voor het gebruik van uw aircosysteem:

Even de ruiten open

Als de auto erg warm is, zet dan voor vertrek eerst even de ruiten open. De meeste warmte kan er dan uit. Wanneer de airconditioning koud wordt, de ruiten weer sluiten. Een airco kan namelijk alleen goed functioneren met de ruiten dicht.

Niet te koud

Zet de temperatuur van uw airconditioning niet te laag of de ventilator continu op hoge snelheid. Het temperatuurverschil met buiten kan erg groot worden wat onprettig is wanneer u de auto weer verlaat.

Regelmatig gebruiken

Zet uw airconditioning minimaal 1x per week zo’n 10 minuten aan. Dit zorgt ervoor dat de vloeistoffen in de aircoleidingen weer stromen en dat afdichtingen soepel blijven. Zo voorkomt u dat het systeem gaat stinken en afdichtingen uitdrogen en gaan lekken.

Gebruik uw airco bij regen

Schakel bij beslagen ruiten ook uw airconditioning in. De temperatuur mag ook op warm staan. Het gaat erom dat het vocht uit de ventilatorlucht wordt gehaald met de airco aan. Zijn de ruiten condensvrij, laat de airco dan gewoon aan staan. Wanneer u deze direct erna uitzet zullen de ruiten namelijk snel weer beslaan.

Bij zware belasting airco uit

Moet uw auto hard werken, bijvoorbeeld bergopwaarts met een volle belading en/of caravan, zet de airco dan even uit. Dit scheelt weer wat motorvermogen.

Schakel de airco eerder uit

Schakel uw airconditioning ongeveer 10 minuten voor aankomst op uw bestemming alvast uit. Zo kan de condensor van de airconditioning alvast wat vocht kwijt door de warmte van het motorblok ernaast. Afhankelijk van het weer voorkomt dit 3 dingen:

  1. Wanneer bij de volgende rit de airco wordt aangezet blaast deze niet eerst vochtige lucht wat voorkomt dat de ruiten zullen beslaan.
  2. Er blijft minder vocht achter in de condensor waardoor er minder kans is op bacterieën en een stinkend aircosysteem.
  3. Omdat de condensor zijn vocht al kwijt is, zal het lekbakje onder de condensor niet overlopen

Is uw airco toe aan onderhoud? U kunt bij ons terecht voor airco onderhoud. Heeft u nog meer vragen over uw airco, neem dan gerust contact met ons op!

Defecte condensor

Airco vuller