Is E10 benzine geschikt voor mijn auto?

Wat is E10?

E10 is benzine waar tot maximaal 10% duurzame bio-ethanol in zit. De “E” staat voor bio-ethanol. De 10 staat voor het maximale percentage. E10 is alleen geschikt voor benzinevoertuigen.

De Euro 95 die wij in Nederland de laatste jaren hebben getankt was eigenlijk al E5, deze aanduiding houdt in dat deze brandstof maximaal 5% ethanol bevat.
Biobrandstof is gemaakt van plantenresten, de gedachte achter het toevoegen van bio brandstof is dat de planten tijdens de groei CO2 hebben opgenomen en bij de verbranding weer CO2 afgeven waardoor de totale CO2 uitstoot bij het rijden op E10 dus lager uitkomt dan Euro 95. Dit helpt om de klimaatdoelen te bereiken.

Wat zijn de eigenschappen van E10?

Het toevoegen van bio brandstof heeft echter ook nadelen. De calorische waarde van ethanol is lager dan Euro 95 waardoor het verbruik zal stijgen. Voor oudere auto’s kleven er nog meer nadelen aan. De biobrandstof schraler dan Euro 95 waardoor de smerende eigenschappen slechter zijn. Denk hierbij aan brandstofpompen en injectoren.

Ethanol is sterk hygroscopisch dus in de tank zal een mengsel met water ontstaan doordat water aan de lucht in de tank onttrokken wordt., dus is corrosief. Dit zal dus vooral optreden bij stilstand, denk aan oldtimers en kan schadelijk zijn voor de aluminium, stalen of verzinkte tank, leidingen en verdere componenten in het brandstofsysteem.

Ethanol is een sterk, agressief oplosmiddel en kan problemen met rubberen slangen, o-ringen, afdichtingen en pakkingen veroorzaken. Bovendien vormt Ethanol als het zich mengt met water gum in het brandstof-systeem. Dit proces gaat sneller dan bij brandstof zonder Ethanol. Deze gumlaag kan dan terecht komen in componenten, zoals filters, carburateurs, injectoren, gaskleppen en kan daar ook een vernislaag achter laten.
Een (klein) deel van ons wagenpark is door deze nadelige eigenschappen van ethanol niet geschikt om op E10 benzine te rijden. Het betreft dan de oudere auto’s.

Welke auto’s zijn geschikt voor E10 ?
Ruim 90% van ons wagenpark is geschikt voor E10.
Auto’s tot en met Euro norm Euro 2 zijn niet geschikt.
Voor bepalen van de euro klasse van uw auto kunt u uw kenteken raadplegen bij de RDW-kentekenchecker
Na het ingeven van uw kenteken ziet u een pagina met gegevens van uw auto. Onder tabblad motor en milieu kunt u klikken op “uitstoot”. Op deze pagina kunt u zien wat de euro classificering van uw auto is.

Welke FIAT modellen zijn geschikt voor E10?

Alle Fiat modellen vanaf emissienorm euro 3, vanaf modeljaar 2000 met uitzondering van de modellen aangegeven onder ‘Niet geschikt’. Mits voertuig niet is gemodificeerd en bij het onderhoud en de reparatie originele onderdelen zijn gebruikt.

Het door de fabrikant voorgeschreven minimum octaangetal van de benzine (95 of 98) dient echter gerespecteerd te worden.

Niet geschikt voor E10

Fiat Barchetta 1.8 16v

Fiat Doblo 1.6 16v

Fiat Bravo/Brava (182) 1.6 16v

Fiat Marea 1.6 16v en 2.0 20v

Fiat Palio 1.6 16v

Fiat Punto (188) 1.8 16v

Fiat Stilo 1.6 16v (1596cc), 1.8 16v en 2.4 20v

Fiat Multipla 1.6 16v

Welke Alfa Romeo modellen zijn geschikt voor E10?

Alle benzineversies geproduceerd vanaf 1 januari 2011 zijn geschikt. Mits voertuig niet is gemodificeerd en bij het onderhoud en de reparatie originele onderdelen zijn gebruikt.

Het door de fabrikant voorgeschreven minimum octaangetal van de benzine (95 of 98) dient echter gerespecteerd te worden.

Van de modellen van vóór 2011 zijn de volgende geschikt:

– alle modellen MiTo

– Giulietta, alle motoren

– alle modellen 159 met motor 1.8 16V

– alle modellen 159 met motor 1.8 16V Tbi

– alle modellen 159 met motor 3.2 JTS V6

– alle modellen Brera met motor 1.8 16V Tbi

– alle modellen Brera met motor 3.2 JTS V6

– alle modellen Spider met motor 1.8 16V Tbi

– alle modellen Spider met motor 3.2 JTS V6

– alle modellen Alfa 8C 4.7 32V

Raadpleeg bij twijfel de handleiding van uw auto of de binnenzijde van de tankdop.

Wat zijn de alternatieven?

Voor auto’s die niet op E10 kunnen rijden is er bij de pomp veelal een E5 alternatief voorhanden, veelal ook met een hoger octaan getal.

Wilt u ethanolvrij tanken dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Shell V-power, ethanol vrij, octaangetal 98 of hoger
  • BP Ultimate ethanolvrij octaangetal 98
  • Competition S 102 ethanolvrij, octaangetal 102